Logo van Visual District

Veel voorkomende SEO fouten

Onderdelen

Pagina's zonder resultaten

Pagina’s zonder resultaten komen vaak voor wanneer gebruikers te veel filters toevoegen aan een interne zoekopdracht, of wanneer hun zoekopdrachten een pagina ‘Geen resultaten’ opleveren.

Omdat het u meer controle geeft over wat u toestaat te crawlen, is de robots.txt nuttig om crawlbudget te besparen. Door zoekmachines te vertellen delen van een site niet te crawlen, kunt u ervoor zorgen dat bots alleen hoogwaardige pagina’s crawlen.

Meestal kunnen bots alleen links binnen een <a>-tag bereiken. Dit betekent dat ze uw interne zoekopdracht waarschijnlijk niet zullen gebruiken (tenzij vooraf bepaalde zoekopdrachten zijn gekoppeld via een <a>-tag). Er is echter altijd een kans dat een URL met zoekparameters ergens vandaan wordt gelinkt, dus het is belangrijk deze pagina’s goed te behandelen.

Waarom pagina's zonder resultaten een probleem zijn

Dunne inhoud (Thin content)

Pagina’s zonder resultaten bieden de gebruiker (of bots) weinig waarde en worden als zeer dun beschouwd. Dit is een probleem als gevolg van Google’s Panda-algoritme (eerder in deze module genoemd), dat zich richt op sites met dunne inhoud. Een groot aantal dunne pagina’s die Google’s index opblazen kan een negatieve invloed hebben op uw hele domein.

Meestal wordt aanbevolen om pagina’s met ‘Geen resultaten’ te gebruiken om nuttige links te bevatten die gebruikers terug naar de site leiden en hun reis verlengen. Hoewel veel nuttiger, zullen deze pagina’s meestal niet inhoudelijk zijn en kunnen ze nog steeds worden beschouwd als dunne inhoud. Met dat in gedachten, is het nog steeds aanbevolen dat u ‘Geen resultaten’-pagina’s noindexeert (zoals besproken in de vorige les).

Dubbele inhoud

Omdat ze een redelijke hoeveelheid inhoud missen, worden pagina’s zonder resultaten waarschijnlijk gezien als duplicaten. Dit kan verder invloed hebben op hoe uw site wordt beïnvloed door Google’s Panda-algoritme, omdat het de perceptie van lage waarde geeft.

Soft 404's

Bots zien deze ‘Geen resultaten’-pagina’s vaak als zachte 404’s (pagina’s die lijken op een 404-fout ‘niet gevonden’, maar een 200-statuscode retourneren). Dit komt vaak doordat de pagina’s erg op elkaar lijken, zoals hierboven besproken. Dit vormt een probleem, omdat u de pagina’s een 404-statuscode zou kunnen laten teruggeven (het zijn immers in wezen ‘niet gevonden’-pagina’s), maar dit kan leiden tot een aantal intern gelinkte 404-pagina’s, wat het vertrouwen in uw site kan schaden. Bots zullen misschien ook minder vaak naar een pagina terugkeren na een 404, wat een probleem is als uw productniveaus fluctueren, omdat bots kunnen worden ontmoedigd om de pagina te crawlen, zelfs wanneer deze weer producten bevat.

Pagina's zonder resultaten verbeteren

Noindex tag toewijzen

Pagina’s met een groot aantal facetten en filters, of pagina’s met een klein aantal resultaten, zouden een meta robots noindex tag moeten bevatten (zie richtlijnen voor crawling en indexering). Dit zorgt ervoor dat de pagina’s nog steeds toegankelijk zijn voor gebruikers, maar niet geïndexeerd kunnen worden, waardoor een grote hoeveelheid index bloat wordt verminderd en de algemene waarde van het domein wordt verbeterd. Dit helpt de algoritmische straf van Panda te vermijden.

Interne zoek-URL’s worden soms geblokkeerd in de robots.txt van een site, waardoor bots een noindex-tag niet zien. Het is onwaarschijnlijk dat bots interne zoekopdrachten crawlen, dus het crawlbudget is waarschijnlijk geen grote zorg. Het is veel belangrijker om de pagina’s uit de index te houden, want het blokkeren van pagina’s in robots.txt kan meer kwaad dan goed doen. Tenzij u een aanzienlijk crawlbudget heeft, raden wij u aan richtlijnen te verwijderen die voorkomen dat interne URL’s worden gecrawld.

Gebruikerservaring

Zoals hierboven vermeld, kunnen pagina’s met ‘Geen resultaten’ worden gebruikt om gebruikers te helpen hun reis op uw site voort te zetten. Voor pagina’s met ‘Geen resultaten’ die worden veroorzaakt door te veel filters, te weinig producten of zoekopdrachten, kan het nuttig zijn om een selectie van populaire producten te tonen, of alternatieve items op basis van eerdere browse-keuzes van de gebruiker op de site.

Pagina’s met ‘Geen resultaten’ als gevolg van zoekopdrachten kunnen ook een sectie ‘Bedoelde u?’ bevatten met producten met een soortgelijke naam als de zoekopdracht.

Visual District